Welke uitdagingen kom je tegen tijdens een overname traject?

Management Buy Out: jij neemt het bedrijf over

Je wilt het bedrijf waar je werkzaam bent overnemen!

Dat is een enorme stap voor jou, voor jouw carrière.


Management Buy Out (MBO) is een overname waarbij een bedrijf wordt gekocht door het zittende management. Het MBO-proces is een proces met een hoog risico. Je hoopt dat je er samen uitkomt maar als de overname niet slaagt zijn de gevolgen niet te overzien.

In de praktijk kom ik vaak tegen dat een directeur of bedrijfsleider het bedrijf waar hij of zij werkzaam is over wil nemen. Ook al ken je het bedrijf goed, in het overnameproces word je geconfronteerd met diverse zaken waar je als manager nog nooit mee te maken hebt gehad. Je hebt veel vragen zoals:

Hoe waardeer je het bedrijf?
Hoe onderhandel je met de eigenaar; jouw werkgever?
Hoe financier je de overnamesom?
Welke voorwaarden moet je stellen?

Soms stelt de verkoper voor dat je samen met een andere manager het bedrijf over mag nemen? Is dat voor jou een optie? En welke afspraken maak je met zo’n toekomstige mede aandeelhouder of vennoot? En welke plannen heb je met het bedrijf? Zijn deze wel reëel? OOR waardeert het bedrijf, onderhandelt over prijs en voorwaarden. OOR zorgt dat de overnamefinanciering wordt gerealiseerd. Door de jarenlange ervaring van OOR word je behoed voor missers en valkuilen.

Met de advisering van OOR sta je er niet alleen voor. OOR is de regisseur van jouw overnameproces en werkt samen met jou aan een succesvolle toekomst voor jou en het bedrijf.

Vind antwoorden gedurende het proces

OOR weet dat tijdens het bedrijfsovernameproces veel vragen en valkuilen kent de stappen in het bedrijfsovernameproces en weet wat er allemaal bij komt kijken. OOR helpt jou bij het proces waarbij jij  eigenaar wordt van het bedrijf.

Wij gaan voor een succesvolle overname, een overname waarbij jij het bedrijf verwerft tegen een reële prijs en onder de beste voorwaarden. Een overname is pas succesvol als de continuïteit van het bedrijf na de overname is gewaarborgd en jij als koper jouw plannen kunt realiseren, meerwaarde kan toevoegen aan het bedrijf.

OOR gaat voor een succesvol Management Buy Out proces

Een succesvolle Management Buy Out transactie is een grote stap die je vaak maar eens in jouw leven zet.

Waarbij je de relatie tussen jou en de huidige ondernemer wilt behouden, maar waarbij je wel voor jouw belangen wilt opkomen. Dat is spannend, dat vergt veel van ieder.

Ook al ken je het bedrijf goed, in het overnameproces word je geconfronteerd met diverse zaken waar je als manager nog nooit mee te maken hebt gehad. Je hebt veel vragen en onzekerheden, want… Hoe waardeer je een bedrijf?

Daarom is het verstandig om advies te vragen aan een ervaren overnameadviseur. Bijvoorbeeld tijdens het Overname Scangesprek. Dat is een persoonlijk adviesgesprek waarin we jou informeren over het overnameproces en wat er allemaal bij komt kijken. Dit gesprek  geeft je veel inzicht in de do’s en don’ts van het overnameproces. Vanzelfsprekend willen we je ook graag tijdens het hele MBO-proces bijstaan. Wil je je goed voorbereiden? Schrijf je in voor het Overname Scangesprek.