Banken waarschuwen voor risico’s crowdfunding

Als alternatieve kredietverleners zoals hedgefondsen en crowdfunders groot worden, is ook daar regulering nodig.

Dat zei Ralph Hamers, in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van ING Groep, woensdag in zijn hoedanigheid van bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Banken in een persbijeenkomst.

De NVB reageerde op de komst van nieuwe spelers die een deel van de kredietverlening overnemen die de banken jarenlang hebben verzorgd. ‘De vraag is hoe groot je die schaduwwereld laat worden’, aldus Hamers. Alternatieven voor banken bij kredietverlening worden wel schaduwbanken genoemd.

Schaduwbanken

Banken hebben de eisen van toezichthouders fors zien toenemen sinds de crisis. Mede daardoor is het voor andere partijen aantrekkelijk geworden om krediet te verstrekken. Zo zijn pensioenfondsen en andere grote investeerders op de Nederlandse hypotheekmarkt gesprongen. Onlangs werd bekend dat voor het eerst in vele jaren de drie grote banken een marktaandeel hebben van minder dan 50% bij nieuwe hypotheken, mede door de komst van de nieuwe spelers.

Ook bij zakelijke kredieten zijn er meer alternatieven, zoals crowdfunding. Daarbij haalt een ondernemer, meestal via een gespecialiseerde site, geld op bij een groep particuliere beleggers. In Nederland is het fenomeen nog klein, maar bijvoorbeeld in Engeland begint het om grotere bedragen te gaan. Ook bij betalingsverkeer komen niet-banken op, zoals het bitcoin-model.

‘Als dat groot wordt, dan komt er druk in de samenleving om dat te reguleren’, voorspelt Hamers. ‘We houden elkaar met zijn allen voor de gek. De risico’s in de wereld blijven dezelfde. In de financiële wereld willen we die laten afnemen, met meer eisen voor kapitaal- en liquiditeitbuffers. Om goede redenen, want men wil nieuwe staatssteun voorkomen. Maar de hoeveelheid risico op de wereld neemt niet af. Het is gewoon een herverdeling van risico, dat deels een spel is met de schaduwbanken.’

Overigens wil Hamers met ING juist samenwerken met sommige nieuwkomers in de financiële wereld. Zoals bedrijven die nieuwe financiële technologie ontwikkelen. Of door te bemiddelen tussen nieuwe aanbieders van vermogen en klanten die geld nodig hebben. Daarbij is er nog wel een discussie over waar de zorgplicht van banken eindigt, voegde hij eraan toe.

Nieuwe internationale eisen

Maurice Oostendorp, ook NVB-bestuurder en de topman van SNS Bank, waarschuwde voor de nieuwe internationale eisen die voor banken worden ontwikkeld. ‘Het is de vraag in hoeverre die moeten worden doorontwikkeld voor activiteiten met lage risico’s’, zei hij. Daarbij verwees hij naar voorstellen die vooral hard aankomen voor banken met veel Nederlandse hypotheken, zoals de zijne.