De waardevernietiging van het bedrijf

‘Als ik het bedrijf overneem, dan zal ik de heleboel direct reorganiseren en die voorman die gaat er uit’, zo hoorde ik Bert zeggen. Hij realiseerde zich niet voldoende dat hij daarmee de waarde van het bedrijf drastisch zou verminderen en zich heel wat problemen op de hals haalde.

Bedrijfsovername en reorganisatie

Vrijwel direct na de overname zette Bert de organisatie helemaal op zijn kop. Iedereen kreeg een nieuwe functieomschrijving en een andere werkplek. Een aantal medewerkers werd te verstaan gegeven dat ze de keuze hadden om óf zich te voegen naar de organisatie nieuwe stijl of hun spullen te pakken. Gevolg van de reorganisatie was dat de meest waardevolle medewerkers al heel snel omzagen naar een andere werkkring en dat het ziekteverzuim van de mensen die wat minder snel de organisatie konden verlaten behoorlijk steeg. In tegenstelling tot voorheen deed niemand meer een stapje harder dan nodig was.

Bert belandde in een juridische procedure met de voorman. Het kostte Bert veel hoofdbrekens, juridische kosten en een forse schadevergoeding voordat ze afscheid van elkaar konden nemen. De bestaande klantenkring dunde fors uit omdat een aantal klanten geen relatie hadden met het bedrijf maar hun zaken wilden doen met de accountmanagers die naar de concurrent waren overgestapt.

Meerwaarde creëren bij bedrijfsovername

Bert creëerde in zijn eerste honderd dagen na de overname geen meerwaarde maar vernietigde juist waarde. Hoewel dit voorbeeld misschien iets te extreem is neergezet, zijn soortgelijke situaties bij overname geen uitzondering. Veel bedrijfsovernames mislukken of er wordt geen meerwaarde gecreëerd. http://www.trajectum.hu.nl/hu_lector_veel_schade_door_mislukte_bedrijfsovernames/

Overname van een bedrijf is pas waardevol wanneer de koper en de organisatie goed op elkaar aansluiten en de koper met de medewerkers de waarde kan behouden en uitbreiden. Aan de koper de vraag of hij in staat is om de waarde van de medewerkers te behouden en of hij/zij in staat is om het bedrijf te leiden.

Wat is jouw overnamestrategie en wil je jouw strategie toetsen met de specialisten van OOR? Of wil je meer weten over de waardebepaling van een bedrijf?

Neem dan contact op voor een overnamegesprek of bel 0299-405196