Familie Nolet verwerft strategisch belang in Lucas Bols

De Schiedamse jeneverfamilie Nolet heeft zijn aandelenbelang in concurrent Lucas Bols opgevoerd van 3,5% naar 21%. Via de houdstermaatschappij Nolet Holding heeft ze het belang overgenomen dat AAC Capital nog hield in Lucas Bols.

Lucas Bols Lucas Bols Holding B.V.19,350,00%0,00 maakte afgelopen winter zijn rentree op de Amsterdamse effectenbeurs. Dat gebeurde via een plaatsing van aandelen die in bezit waren van ceo Huub van Doorne en AAC Capital, die samen in 2006 Lucas Bols hadden verworven uit het Franse drankenconcern Rémy Cointreau.

Nolet stelt in een persverklaring het 21%-belang niet ziet als de opmaat tot het uitbrengen van een bod op Bols. De familie zal haar belang beperken tot minder dan 30%. Volgens de beursregels is een aandeelhouder die meer dan dit percentage verwerft, verplicht om een bod uitbrengen op de resterende aandelen.

‘Interessante investering’

De Schiedamse familie beschouwt haar deelneming in Bols als ‘een interessante investering’. Zij wijst erop dat Lucas Bols goed geleid is en financieel gezond bedrijf. Bovendien is het actief in een bedrijfstak waar ‘ook Nolet zelf al meer dan drie eeuwen actief is en waarmee zij zich zeer vertrouwd voelt.’

‘Bols is een heel mooi bedrijf met activiteiten die wij goed kennen en waarmee wij een grote affiniteit hebben’, aldus Carel Nolet. ‘Wij hebben ook veel waardering voor de prestaties van Huub van Doorne en zijn team in de afgelopen jaren en zien daarom de verdere ontwikkeling van Bols onder hun enthousiaste en deskundige leiding met vertrouwen tegemoet. Wij menen dat Nolet daarbij, als constructieve en stabiele familie-grootaandeelhouder, gericht op de lange termijn, een bijdrage zal kunnen leveren.’

Reactie Bols-topman Van Doorne

In een reactie zei Bols-topman Huub van Doorne kennis te hebben genomen van het vergrote aandelenbelang van Nolet. ‘Ze zijn complimenteus naar onze onderneming toe en zeggen het als een investering voor de lange termijn te beschouwen. Ook geven ze aan niet uit te zijn op een belang van 30% of meer. Ik zie het als dat de ene grootaandeelhouder nu is vervangen door een andere.’

DE Master Blenders 1753-scenario

De handelswijze van Nolet roept desondanks herinneringen op aan de manier waarop de Duitse miljardairsfamilie Reimann zich opstelde na de beursgang van DE Master Blenders 1753, eigenaar van Douwe Egberts. Na verwerving van een klein belang bouwde die vervolgens haar positie uit om nog geen jaar na de beursgang met een openbaar bod te komen.

Voorafgaand aan de Bols-introductie op het Damrak zei Van Doorne een dergelijk scenario niet uit te sluiten. ‘Als het komt, dan komt het’, zo zei hij destijds. ‘Maar in de basis zijn we daar niet op uit en hopen we met geleidelijke groei het merk Bols verder uit te bouwen’

Megadeal met Ketel One Vodka

Financiering hoeft voor de Schiedamse concurrent geen probleem te zijn. Familiebedrijf Nolet (anno 1691) baarde in 2008 opzien door een distributiedeal met het Britse drankenconcern Diageo, bekend onder meer van Smirnoff en Johnnie Walker. Voor de wereldwijde distributie van Ketel One Vodka werkt Nolet via een 50/50 joint venture samen met de Britten. Het bedrijf kreeg destijds $ 900 mln voor die transactie en behield het eeuwigdurende recht om de drank in Schiedam te blijven distilleren.

De leiding is thans in handen van Carel Nolet sr. (10degeneratie) en zijn zonen Bob (vanuit Schiedam) en Carel jr. (vanuit Californië, USA). Nolet telt ongeveer 120 medewerkers en produceert thans op jaarbasis ca 2,5 miljoen dozen à 9 liter. Hiermee wordt wereldwijd, een omzet gerealiseerd (op groothandelsniveau) van €300 mln.

Daarmee is Nolet een maatje groter dan Lucas Bols. Dit bedrijf telt nog geen zeventig personeelsleden (fte), die goed zijn voor een omzet van €78 mln.

Op het Damrak was het aandeel Lucas Bols een van de snelste stijgers. De koers noteerde rond 16.00 uur 7% op €18,99. Bols ging in februari naar de beurs tegen een introductiekoers van €15,75. Die prijs was niet zonder symboliek: 1575 is het oprichtingsjaar van Bols. De totale beurswaarde van Lucas Bols bedraagt nu €237 mln.

Uit Financieel Dagblad, door Job Woudt. 9 oktober 2015