Overname, hoe dan? (preview)

Hoe pak je een overname aan? In mijn boek Overname, hoe dan laat ik zien welke problemen er kunnen ontstaan.

Het jaar is bijna voorbij en de vrienden zitten gezellig in De Club aan hun pre-kerstborrel. ‘Ik wil jullie wat vertellen, ‘zegt Maaike; ‘het is nog niet helemaal rond, maar ik ga de winkel van mijn tante overnemen, zo spannend. Ik moet alleen nog wel Job zover krijgen dat we een financiering aanvragen. ‘

‘Jee,’ zegt Sharon, ‘wat leuk en wanneer ga je het overnemen?’ ‘Ja, nou dat moeten we nog regelen, ’zegt Maaike. Mijn tante moet nog wel in overleg met haar adviseur over de overnamesom natuurlijk. Maar ze wil het graag overdragen, dus daar komen we wel uit denk ik. Ik ga alvast rondkijken, want ik wil retrokleding gaan verkopen en ik ben ook al begonnen om mijn eigen kledinglijn te ontwerpen.

‘Plannen genoeg zo te horen, ‘lacht Roger, ‘proost op jouw Maaikes Retrostyle dan maar.’ De vrienden proosten. Sharon zegt dan: ‘Ik heb ook groot nieuws, ik ben gevraagd om als vennoot toe te treden tot ICT-Consultancy.’ ‘O, zegt Maaike, ‘dat is groot nieuws, ennn doe je het?’ ‘Ja, ik heb er wel oren naar, ‘zegt Sharon, Maar ik weet nog niet helemaal of ik het ga doen hoor, want ik moet me inkopen tegen een zeer fors bedrag en ik moet die financiering wel weten te vinden. En we moeten het over allerlei andere zaken nog eens worden. Ik heb nu een goed inkomen en dat wil ik niet opgeven.’

‘Ja, zo zit ik er ook in, ‘zucht Roger. Roger werkt al jaren als directeur bij een groot productiebedrijf. Zijn werkgever heeft voorgesteld dat Roger en Dennis, de jongste zoon van de ondernemer, het bedrijf samen over gaan nemen. Echtgenote Eva vindt het maar niets dat hij ondernemer wil worden. Roger vindt Dennis ontzettend verwend. Dennis houdt van het vrije leven en houdt zich alleen bezig met ‘relatiemanagement’. Hij is vaak afwezig. ‘Ik weet nog niet of ik het allemaal maar moet willen, ‘ zegt Roger, ‘aan de andere kant, als ik het niet doe dan gaat Dennis de zaak helemaal overnemen en krijg ik hem als werkgever!’

Dit is een preview van mijn boek dat binnenkort uitkomt. De casussen van de vrienden zijn verschillend, maar het gaat in feite om één vraag: Overname, hoe dan? In mijn boek Overname, hoe dan? beschrijf ik de casussen, de vragen die de vrienden zich tijdens het overnameproces stellen en welke antwoorden er zijn.

Het wordt ze duidelijk dat fabels en vuistregels niet geschikt zijn om de waarde van de onderneming te bepalen. Oriënteer jij je op opvolging, overname of toetreding en wil jij weten hoe het de vrienden vergaat? Wil jij goed voorbereid de overnamebesprekingen in gaan? Schrijf je dan in voor de workshop De Succesvolle overname of voor het Overname scangesprek. Elke inschrijver krijgt het boek Overname, hoe dan? na afloop van de workshop of het Overname scangesprek.